14.10.06

“El nostre projecte per a Catalunya”

Crònica de “ El trobador de la Segarra” en Joan Ramon Marbà Alamàn.

Publicada als setmanaris:
- "Urgell-Segarra" del diari Segre (divendres 13/10/2006)
- "La Veu de la Segarra" (divendres 20/10/2006)


Sant Guim de Freixenet, dissabte 7 d’Octubre del 2006, a les nou en punt i al Restaurant Ca la Maria s’inicia la trobada d’aquest 27è Fòrum d’opinió i tertúlia dedicat a les forces polítiques que amb la presencia de cinc candidats presents a les llistes electorals, ens explicaran el seu “Projecte per a Catalunya”.

Amb la primera presencia d’un dels invitats, el senyor Ismael Zapater s’inicia la arribada dels invitats al fòrum, tot seguit el senyor Jordi Ausàs i desprès el senyor Francesc Pané . També alguns dels participants al debat tot i complint la primera part del horari fins a les 21,30 hores en que ja estant tots presents, invitats i participants, es va passant al menjador, on una ben disposta taula ens estava esperant.

Uns bons entremesos ens van afavorir per engrescar l’ambient a taula, amb divuit persones ben aposentades i disposades al bon àpat i a una tertúlia ben preparada. Així que després del xai guisat i unes variades postres, a dos quarts d’onze en punt s’inicià l’acte prenent la paraula el senyor Joan Marsans, organitzador de Tribuna Oberta, i d’aquest 27è Fòrum Independent d’Opinió, tertúlia i debat explicant el funcionament i la història de Tribuna Oberta i comunicant que des de l’onze de setembre el fòrum disposa de web (http://tribunaoberta.blogspot.com/) on es pot consultar totes les trobades que fins ara s’han fet.

A continuació manifestà la substitució del candidat número 10 de CiU, el segarrenc Salvador Bordes, pel candidat núm. 9 de la mateixa llista, Antoni Balasch, al qual presentà com a alcalde d’Albesa, població on va néixer l’any 1958, diputat de la Diputació de Lleida i llicenciat en pedagogia i mestre, que tot seguit prengué la paraula :

“Ens parla del canvi que li convé a Catalunya en lo que pertany a Cultura i Ensenyament. En portar a terme un pla general per la música, fer consells per les arts, un mecenatge important i efectiu per facilitar el desenvolupament i l’ensenyança i sobretot ser avantguarda de tots els valors culturals, crear un parc de la imatge, circuits de àudio visuals, que els municipis disposin de bons equipaments i finalment que les biblioteques arribin a tot arreu, fins les de les escoles han de pertànyer al circuit de la Generalitat.”

Seguidament en Joan Marsans presentà a Francesc Pané Sans, candidat núm. 1 de ICV-EUiA, nat a les Borges Blanques el 1955, 3er. tinent d’alcalde del Ajuntament de Lleida, membre de la Junta de Govern Local, Regidor de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona, Regidor de La Bordeta, llicenciat amb Filologia Catalana, professor de ensenyament secundari a Lleida, Catedràtic de Llengua i Literatura catalanes, escriptor i poeta que tot seguit prengué la paraula :

“Comença dient que les coses bones acostumen a ser per poca gent, i el grup aquí present ho justifica plenament. Comença parlant de l‘acord del Tinell i de l’acció de govern d’un tripartit força mogut i amb un bon balanç, posant ara la il·lusió amb un estatut que si be no es el millor, si millora i molt els anteriors acords amb el govern de Madrid. Cal millorar totes les comunicacions, modernitzar el país, millorar la sanitat i l’ensenyança, cal que el poder polític sigui prop del ciutadà, impulsar noves tendències i cultius, controlar el creixement de les ciutats i que el territori, nostra terra, no sigui motiu de transaccions fraudulentes. Igualtat per dones , homes i joventut, amb vivenda i treball per que es puguin desenvolupar i que la despesa social arribi al 60% del pressupost.”

Tot seguit en Joan Marsans presentà a Ismael Zapater, candidat núm. 2 del PPC, natural de Velilla de Cinca ( Osca) el 1949. Mestre, llicenciat en Filosofia i Lletres secció de Geografia i Història per la Universitat de Saragossa ,Professor de la Uned, Catedràtic de Batxillerat i fou director dels instituts de Bellpuig i Agramunt, Catedràtic de Geografia i Història a l’Institut Màrius Torres de Lleida i membre del Comitè Executiu i responsable d’Educació del PPC a les terres de Lleida i que seguidament prengué la paraula :

“Manifesta de manera seriosa i molt rotunda les poques coses que ha fet el tripartit a Catalunya i seguidament i de manera breu exposa el grans problemes que tenim per a solucionar : emigració, seguretat ciutadana, la problemàtica dels pagesos i ramaders, les infrastructures, els serveis sanitaris totalment deficients, l’educació, resumint els problemes quotidians de qualsevol família que queden sense resoldre una legislatura mes”.

A continuació en Joan Marsans presentà al candidat núm. 2 de ERC, en Jordi Ausàs, nat a la Seu d’Urgell el 1960, professor de EGB i mestre de català per la Universitat de Barcelona, ha estat director de l’Escola Andorrana de les Escaldes, al Principat d’Andorra. És Diputat al Parlament de Catalunya des de l’any 1995 i alcalde de La Seu d’Urgell des de l’any 2003.

Marsans manifesta que en Jordi Ausàs és el primer ponent que repeteix a Tribuna Oberta a Sant Guim de Freixenet, doncs va participar com a diputat al Parlament de Catalunya per ERC la primavera del 2003 tancant la ronda de càrrecs electes legislatius lleidatans en la que el van precedir el diputat del PSC al Parlament de Catalunya, Ramon Vilalta, el senador de CiU Francesc Xavier Marimon i el diputat del PPC al Congrés dels Diputats Josep Ignasi Llorens. Ausàs ens diu :

“ El govern de Catalunya ha de ser catalanista i de progrés per afrontar el repte d’una Catalunya que vol créixer i ho te que fer amb una bona política social, un bon pla de ciutadania, beques escolars per a tots, guarderies suficients i una posició ben forta per no tenir desavinences amb Madrid. Vivendes socials per la joventut, eliminar les llistes d’espera als centres mèdics, la gratuïtat als llibres escolars, activar les seleccions esportives i aplicar les 25 lleis estatals que serien positives per el nostre país. Cita la Justícia com l’assignatura pendent. Per finalitzar afrontar la distribució de Catalunya amb vegueries i amb el consens de totes les forces polítiques”.

Finalment Joan Marsans presenta al candidat del PSC , Antoni Llevot, nat a Betesa – Arén (Osca) l’any 1950, llicenciat en Belles Arts, professor d’Arts Plàstiques i Dibuix, Catedràtic d’Institut de Batxillerat, ha estat regidor de Cultura a l’Ajuntament de Lleida i des de l’any 2004 és el director del servei territorial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida.

Llevot “Agraeix la invitació a l’acte per poder parlar de política de manera normalitzada, i explica el canvi de llista a Lleida i de les persones que la configuren. Menciona al candidat a president Sr. Montilla con un home amb capacitat de negociar i de fer bons pactes per atendre les demandes dels ciutadans, demandes que habitualment es fan per mitja dels ajuntaments, medi on es desenvolupa la vida política i que cal fer-los-hi costat per tirar endavant. Les dades econòmiques diuen que a Lleida l’aportació del Govern català ha passat de 350 a 750 euros a l’any en el últim període, la qual cosa demostra que hi ha un veritable interès per que tot Catalunya sigui partícip de aquesta nova etapa que aviat tindrem per medi del nou Estatut. Vol traslladar a la ciutadania la il·lusió de una nova manera de fer en benefici dels ciutadans, de la indústria, la pagesia i el turisme., amb un programa molt equilibrat per afrontar un futur ple de exigències i necessitats.”

Aplaudiments per a tots els participants de les cinc candidatures i amb aquesta exposició es passa a l’apartat de col·loqui i preguntes. En primer lloc en Joan Marsans dona la paraula a qui fa aquesta crònica.

“En Joan R Marbà manifestà a tots els presents que la ciutadania en general no veia solució al problemes que mes preocupa el dia a dia, la seguretat, la sanitat, l’ensenyança i la justícia i a pesar que es veritat que algun que altre avenç es va fent en aquestos camps, no hi ha dedicació i al mon polític els preocupen altres coses”

Respongueren els senyors Llevot, Balasch ,Pané i Ausàs canalitzant de diferents maneres la situació actual de cada un dels temes ; així ja es pot entendre que no pot haver-hi un mosso per cada persona ni per cada casa, vigilant-los, i que tampoc podem tenir un metge per cada malalt. En resum moltes explicacions, de moment, a aquesta intervenció i a la de casi tots els presents que si sumaren de manera generalitzada.

“La Sra. Marina Parés consulta sobre el POUM, i la política del sol, mencionant els abusos que es solen a fer des dels ajuntaments, també de les associacions i les seves activitats per que tinguin centres propis de desenvolupament.”

Responen els Senyors Pané i Llevot amb el sentit de que cada vegada es té més cura d’aquesta activitat municipal i a no tardar si afegiran nous controls metòdics que no permetran determinades actituds. Les associacions ara ja son molt importants a Catalunya i cada vegada ho seran mes, per tant caldrà dotar-les de mitjans. Altres assistents participaren en preguntes d’aquest tema, amb harmonia i bon fer.

A les 01,00 hores i a pesar del caliu que hi havia en mig d’una bona companyonia, per haver complert les expectatives i d’acord amb el programa previst, en Joan Marsans fa la cloenda de l’acte i lliura, com és habitual en les edicions de Tribuna Oberta, un petit obsequi – record de la participació dels ponents al fòrum, consistent en un recipient de ceràmica molt adequat per posar-hi el bolígraf, el llapis i d’altre material d’oficina, amb la inscripció feta a mà del nom del ponent amb la data de participació al fòrum de Tribuna Oberta a Sant Guim. Aquest record està elaborat artesanalment per les monges benedictines del Monestir de Sant Benet de Montserrat.