30.7.08



Josep Maria Poblet


30è fòrum TRIBUNA OBERTA

MOSSÈN JOSEP GARRIGA SAMPONS

RECORDS D'UNA IL·LUSIÓ COMPARTIDA

Sant Guim de Frexienet, 27 de juliol de 2008


El nombrosíssim públic assistent al 30è fòrum de Sant Guim de Freixenet tributà a Mossèn Josep Garriga una càlida i llarga ovació en acabar el seu parlament.

Inicià l’acte, el promotor del mateix en Joan Marsans, dirigint als presents unes paraules, fent una referència cronològica dels 29 fòrums realitzats. I fa esment dels passos previs per dur a terme el present, el número 30.

Seguidament la Montse Barrera, presenta el conferenciant amb una al·locució documentada, amena i precisa.

La Montse que no coneixia a Mossèn Josep, diu que no tenia una opinió massa favorable dels Mossens, però després d’unes converses va acceptar aquesta presentació, ja que va copsar com estima Sant Guim Mossèn Josep, i parlant amb ell va tenir la sensació de que la seva estada a la població hagués estat molt més dilatada dels cinc anys que en realitat va estar-hi.

Ens diu la Montse, entre altres moltes afirmacions, que Mossèn Josep és un home que: “ Estima i es fa estimar. No jutja. Escolta. Viu la vida amb intensitat. Té sempre en els seus llavis un somriure sincer. Ens dona llumenetes i ens acompanya en el camí...”

La Montse acaba dient que té molta sort de poder presentar un amic i company de ruta.

Mossèn Josep inicia el seu parlament donant les gràcies a Mossèn Jaume Prat i a en Joan Marsans per la oportunitat de poder estar de nou amb els seus amics de Sant Guim, on ha celebrat la Missa aquest matí, i exposa el perquè del títol de la seva xerrada: ”Records d’una il·lusió compartida”

Dona les gràcies a la Montse per tot el que hi dit de la seva persona, però que ell no és així. Ell, amb 80 anys, volia ser presentat per una persona jove.

Tot seguit Mossèn Josep ens fa viure amb una intensitat i claredat admirables, un ric, amè i variat anecdotari, amb una gran dosi de bon humor, malgrat els migrats mitjans de que disposava en aquells temps per exercir el seu ministeri. Inicia un llarg peregrinatge des dels seus primers passos com a rector de la Parròquia de Obiols i de la Colònia La Plana., el seu pas per Sant Guim de Freixenet i la seva posterior estada a Tàrrega.

Els cinc anys a Sant Guim, on els primers dies no podia dormir pel brogit que feia el pas dels trens... ocupen la part central de la seva dissertació. Ens meravella amb les referències que fa dels esdeveniments més rellevants que es succeïren durant la seva estada a casa nostra. Esmenta dades i noms de personatges d’aquells temps. Ens parla del futbol de l’època, de la cursa de jònecs de l’any 1960. Dels beneficis de la “corrida de toros” que es van destinar a la construcció del Casal de la Parròquia.

Ens parla de la seva relació amb el llavors Bisbe de Solsona, i més tard Cardenal Tarancón.

En la sala on es celebrà la xerrada, i en una gran pantalla anaven surtin les fotografies dels actes i personatges a que en cada moment feia referència el conferenciant.

Ens parla de sacerdots companys de ministeri amb els que va compartir la seva tasca pastoral. Dels 700 clergues (frares, monjos i sacerdots) que varen dur a terme la gran Missió a l’Argentina. De les excursions a la neu i a les muntanyes, sempre amb els joves.

Mossèn Josep fa gala d’una memòria envejable, i ensems d’un bon humor, com adés ja ha quedat constatat.

Ens encoratja a tots a seguir vetllant pel futur del Casal Parroquial, fa propostes suggerents per dur-ho a terme entre tots, responsables parroquials, feligresos, autoritats municipals, etc.

En el torn del col·loqui respon amb convicció i claredat a les preguntes fetes pels assistents Sra. María Asunción Martí, i Sr. Ramon Térmens i Sr. Josep Manel Gustemps.

I acaba dient-nos que podem contar amb ell. Que vol tornar a Sant Guim amb més freqüència... Que vol ser un més a la colla. I amb un “La unió fa la força” acaba la seva intervenció.

Mossèn Josep Garriga rep de mans d’en Joan Marsans un record de l’acte.

Hem estat realment afortunats els que hem tingut la sort de estar presents en aquest acte. Ha estat una lliçó magistral donada per una persona admirable i estimada la que hem rebut aquesta tarda de juliol a Sant Guim de Freixenet.

Gràcies Mossèn Josep Garriga.